Beginpagina > Durbuy ontdekken > Geschiedenis...

Geschiedenis...

 • Naast de « Oude Stad » van Durbuy vindt men sporen van 10.000 jaar geschiedenis. Dit rijk verleden wordt geïllustreerd door verscheidene overblijfselen uit de gehele tijdslijn.

  JPEG - 1.3 MB

  U kan, dankzij het plaatselijk erfgoed, een paar stappen zetten in de wereldgeschiedenis.

  De Prehistorie is aanwezig in Durbuy. In de streek zijn er ontdekkingen gebeurd in de grotten van Juzaine, Verlaine en Villers-Sainte-Gertrude...) en verscheidene vuurstenen werden gevonden op het grondgebied van Tohogne en Bomal (op het Plateau van Mont-St-Rahy).

  JPEG - 1.2 MB

  Van deze verteruggaande periodes tijdens dewelke de beschaving ontstaan is, is het Neolithicum het best vertegenwoordigd dankzij de megalieten van Wéris en Oppagne. Men vindt hier het mooiste geheel van menhirs en dolmens in België.

  JPEG - 84.4 kB

  Elke periode heeft zijn stempel achtergelaten in de streek : muntstukken en voorwerpen uit de Romeinse periode ; graven van de Franken ; feodale gebouwen zoals het kasteel van Durbuy. De oorspronkelijke burcht werd gebouwd in de 11de eeuw, evenals de muur rond de stad (die vandaag verdwenen is). Kasteel en muur beschermden de stad, die zijn middeleeuws stratenplan heeft behouden.

  JPEG - 121.7 kB

  Eveneens tijdens de Middeleeuwen werd de donjon van Izier gebouwd, en de verscheidene Romaanse kerken in bijna elk dorp van de gemeente (kerken van Tohogne, parochiecentrum van Wéris, van Grandhan en de Sainte-Marguerite-kerk van Eneilles). De Notre-Dame-kerk van Borlon is een uitzonderlijke getuige van de Gothische stijl van de Condroz. De kerk van Durbuy is gebouwd door de “Recollets” en kreeg Sint-Niklaas als patroonheilige.
  De “Recollets” waren een orde die zich in 1675 in de stad kwamen vestigen, en ze werden gevolgd door de “Récollectines” (klooster van de “Récollets”).
  In de 18de eeuw schieten kasteelhoeves als paddestoelen uit de grond. Velen bestaan nog steeds zoals in Bomal, in Grandhan (zetel van een grondheerlijkheid waaraan de "Tour de justice" werd gebouwd in de 17de eeuw, in Jenneret en in Tohogne.
  De 19de eeuw wordt geïllustreerd door het voormalig Gemeentehuis in Barvaux.

  JPEG - 5.3 kB

  Durbuy, c'est aussi

Rechercher

Tourisme
La base de données
Commerces
Les bonnes adresses
A ne pas manquer
Actualité touristique du moment
Japon
Relations belgo-japonaises
Les randonnées
Cartes et autres documents
Le Parc des Topiaires
Une visite inédite
Vos déplacements
La Mobilité

Office Communal du Tourisme
25 Place aux Foires,
6940 Durbuy-Vieille-Ville
+32 86 219 868
tourisme@durbuy.be
Famenne Ardenne
La région